top of page

Maritieme schilderijen in Bredius Museum

Collectie Inder Rieden


De expositie in het Bredius Museum in Den Haag toont de collectie van Anthony Inder Rieden, verzamelaar van Maritieme schilderijen.

In totaal zijn er 68 schilderijen te zien. De collectie is zeer bijzonder en varieert van strand- en zee gezichten tot zeeslagen en scheepsportretten.

Je voelt de sfeer van de Hollandse Gouden Eeuw, een rijk overzicht van de prachtige schepen waarmee verre reizen werden ondernomen.

Haven van Amsterdam
Abraham Storck (1644-1708) 'De Haven van Amsterdam' ca 1689

Hoogtepunten


Voor mij zijn de hoogtepunten van deze tentoonstelling de werken van Hendrick Cornelisz Vroom, Willem van de Velde de Jonge, Cornelis Verbeeck, Jan van de Cappelle Jacob Bellevois, Adriaen van der Salm en Andries van Eertvelt.


Andries van Eertveld (1590-1652)


Op dit schilderij verbeeldt van Eertvelt één van de schepen die op expeditie zijn geweest onder meer naar Ambon, belangrijke leverancier van specerijen. Naar aanleiding van deze expedities werd later de VOC opgericht.

De vier schepen op het schilderij waren de grootste van deze expeditie: Mauritius, Hollandia, Overijssel en Vrieslant.


Wat mij aanspreekt is de dynamiek van het schilderij, er gebeurt veel, de opwinding van de thuiskomst is bijna voelbaar. De bemanning wordt na een lange reis door sloeps opgehaald, de zeilen worden gestreken.

De schepen en de figuren zijn zeer gedetailleerd uitgewerkt. Maritiem schilderij
Andries van Eertvelt (1590-1652) 'De terugkeer naar Amsterdam' ca 1623

Volledige titel:

'De terugkeer naar Amsterdam van de Tweede Expeditie naar Oost-Indië'

Het monogram van de schilder staat op een stuk drijfhout in zee: AVE


Hendrick Cornelisz Vroom (1566-1640)


Het grote schip in het midden van het schilderij voert de Engelse nationale Sint George vlag.  De bemanning in de sloep aan de linkerkant verlaat het schip dat als afscheid een saluutschot afvuurt. Op de achtergrond is het kasteel van Dover zichtbaar.

Ik vind dit een prachtig schilderij dat tot in alle details klopt. De schepen op de achtergrond aan de rechterkant, zijn op sublieme wijze verwerkt in de horizon waar lucht en zee in elkaar overgaan. Om dat goed te kunnen zien is een bezoek aan de tentoonstelling aan te bevelen. Het groen van de zee is kenmerkend voor deze schilder. Maritiem schilderij Dover
Hendrick Cornelisz Vroom (1566-1640) 'Een ontscheping voor de kust bij Dover' ca 1615 (Detail)

Het schilderij is gesigneerd VRO/OM. De signatuur staat op de nationale 'Sint George' vlag.


Literatuur:

Ter gelegenheid van deze tentoonstelling is een vierdelig naslagwerk uitgebracht met een voorwoord van mijn gewaardeerde collega John Hoogsteder.


De tentoonstelling 'In de ban van de zee' is te zien tot 1 maart 2020.149 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page