top of page

De katten van Henriette Ronner

Jong Geleerd

Landschap
Josephus Augustus Knip

De vader van Henriette Ronner, Josephus Augustus Knip (1777-1847) was een bekende tekenaar en schilder van landschappen en dieren, met name geiten en schapen, maar ook van vogels en kikkers.


Hij leerde zijn dochter tekenen vanaf haar 5e jaar. Een aantal jaren later begon zij met schilderen. Een bijzondere situatie uit haar kindertijd was dat zij veel tijd in het donker doorbracht. Haar vader leed aan een oogziekte, waardoor hij blind werd. Hij wilde voorkomen dat zijn dochter ook blind werd en hoopte dat haar ogen daardoor sterker werden.Katten en poezen


“Met eene zekerheid van toets, die geenszins aan het zwakke geslacht herinnert” schilderde Henriette Ronner (1821-1909) ‘hare katjes’. Dat schreef Johan Gram in 1902, in een speciaal boek dat ter ere van de zeventigste verjaardag van de kunstenares verscheen. Henriette Ronner was een populaire schilderes eind vorige, begin deze eeuw. Met haar doeken van katten, die ze vanaf omstreeks 1870 aan de lopende band schilderde, maakte ze furore in heel West-Europa.

Zelf hield Henriette Ronner natuurlijk veel van katten. Bij een bezoek van kunstcriticus Johan Gram aan haar atelier beschrijft hij een groot hok in de achtertuin waar een Angorakat woonde met haar jongen. De kleine poesjes werden ook toegelaten in het atelier. Alle capriolen werden door de kunstenares gebruikt als studiemateriaal.

In onze collectie: Kitten


Op het schilderij 'Kitten' zijn ook de attributen te zien die Ronner gebruikte als achtergrondmateriaal. Een tinnen bord en een antiek doek leende ze bij kunsthandelaren in de stad Brussel, waar zij het grootste deel van haar leven woonde.


De kitten is 3-4 maanden oud. Het is een zogenaamde 3 kleurige poes met lang haar, waarbij de kleur van de ogen nog niet is bepaald. Opvallend is de tabby, het patroon van streepjes in de vacht.

Bronnen

Paul Steenhuis NRC,1991

Johan Gram 1902 in speciaal boek tgv 70e verjaardag Ronner.

Musea


Werk van J.A. Knip is onder meer te zien in Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam.

Het Dordrechts Museum heeft een aantal werken van Henriette Ronner-Knip.

Comments


bottom of page