De katten van Henriette Ronner

Jong Geleerd

Landschap
Josephus Augustus Knip

De vader van Henriette Ronner, Josephus Augustus Knip (1777-1847) was een bekende tekenaar en schilder van landschappen en dieren, met name geiten en schapen, maar ook van vogels en kikkers.


Hij leerde zijn dochter tekenen vanaf haar 5e jaar. Een aantal jaren later begon zij met schilderen. Een bijzondere situatie uit haar kindertijd was dat zij veel tijd in het donker doorbracht. Haar vader leed aan een oogziekte, waardoor hij blind werd. Hij wilde voorkomen dat zijn dochter ook blind werd en hoopte dat haar ogen daardoor sterker werden.Katten en poezen


“Met eene zekerheid van toets, die geenszins aan het zwakke geslacht herinnert” schilderde Henriette Ronner (1821-1909) ‘hare katjes’. Dat schreef Johan Gram in 1902, in een speciaal boek dat ter ere van de zeventigste verjaardag van de kunstenares verscheen. Henriette Ronner was een populaire schilderes eind vorige, begin deze eeuw. Met haar doeken van katten, die ze vanaf omstreeks 1870 aan de lopende band schilderde, maakte ze furore in heel West-Europa.