top of page

Terugblik op SBL Klantendag

Bijgewerkt op: 20 mrt. 2022

Gastblog door Stef Liethoff : SBL Cybersecurity


Introductie

Op woensdag 3 november heb ik diverse relaties mogen ontvangen op Museum Voorlinden in Wassenaar. Een perfecte locatie, waar we onder leiding van antiquair en gecertificeerd taxateur, Peter van Os, wegwijs werden gemaakt in de wereld van Kunst en Kitsch. Eind van de ochtend werden we in het restaurant Voorlinden hartelijk ontvangen waar een ieder werd verwend met koffie en een croissant (traditioneel of met chocolade).


Na een welkomstwoord door mijzelf, heeft Peter van Os zichzelf geïntroduceerd. Peter heeft ons verteld over de historie van de familie (3 generaties) Aalbers en van Os en hoe hij hierdoor in het vak is gerold. Vervolgens heeft hij uitgelegd:

  • Welke soorten waardes er zijn en de verschillen daarvan

  • Hoe hij tot een waardebepaling komt door bronnenonderzoek

  • Het belang van lidmaatschap van KVHOK, Cinoa, TMV en LDM en de van toepassing zijnde certificeringen

  • Het belang van taxatierapporten, bij schade, verdeling erfenis etc.

Bij dit laatste punt heeft Peter nog een aardige anekdote verteld waarbij hij aan nabestaanden moest uitleggen dat de verzameling schilderijen van de overledene toch niet zoveel waard was als men had verwacht.Peter van Os introduceert zichzelf en de agenda voor de dag

Lunch en kunst en kitsch sessie

Na dit inspirerende begin werden we uitgenodigd door het restaurant om in een andere zaal de lunch te nuttigen. In deze zaal stonden twee tafels opgesteld waarop een ieder hun meegebrachte items konden neerzetten. Tijdens de heerlijke lunch heeft Peter de meegebrachte items één voor één met ons doorgenomen en een waardebepaling gedaan. Was het kunst of toch kitsch? Heeft het vooral een emotionele waarde of zou het toch wat opbrengen. De algehele conclusie was dat iedereen er toch veel van heeft opgestoken. Peter had ook een aantal items vanuit zijn eigen collectie meegenomen en met inspirerende uitleg ons gedoceerd waar een specifiek item vandaan kwam. Was het Chinees of Japans of kwam het toch gewoon uit Nederland. Was het oud en origineel of juist niet. Was het echt of heel goed nagemaakt en hoe kan je dit ontdekken.Meegebrachte ‘kunst en kitsch’ uitgestald op de tafel.


Peter van Os legt uit waarom dit schilderij veel waarde heeft of toch niet….


Bezoek Museum Voorlinden

Natuurlijk was er ook tijd ingeruimd om het museum te bezoeken. In samenwerking met het Musée National Picasso-Paris en de Foundation Giacometti presenteert museum Voorlinden de eerste tentoonstelling in Nederland gewijd aan het werk van twee van de belangrijkste kunstenaars van de twintigste eeuw, Pablo Picasso (1881-1973) en Alberto Giacometti (1901-1966). De tentoonstelling loopt van 16 oktober 2021 tot 13 februari 2022 (bron website Museum Voorlinden). In het museum zijn we begeleid door twee deskundige medewerkers die ons uitleg hebben gegeven over de te bezichtigen bijzondere kunstobjecten die het museum rijk is en natuurlijk de hiervoor genoemde tentoonstelling Picasso-Giacometti!

Kunst en Justitie

Vervolgens zijn we teruggekeerd naar de zaal waar, onder het genot van een drankje en een keur aan gebakjes, Peter ons met inspirerende verhalen uit de praktijk heeft meegenomen op de verschillende reizen die hij heeft gemaakt naar onder andere China en Taiwan. Daarnaast heeft hij verteld over de samenwerking die hij heeft met Justitie, waarbij de politie invallen doet bij criminelen en hier naast wapentuig, geld en drugs ook al of niet gestolen kunstobjecten in beslag neemt. Peter wordt dan ingeschakeld om deze objecten te taxeren en de herkomst hiervan te achterhalen.

Afsluiting en borrel

Tot slot hebben we deze leuke, inspirerende dag afgesloten met een uitgebreide borrel en hebben we na kunnen praten over wat we deze dag hebben beleefd. Enkele uitspraken van klanten:

  • “Ik ga normaal gesproken niet naar dit soort events. Het onderwerp sprak me zodanig aan dat ik toch nieuwsgierig werd”

  • “Mijn vrouw is stinkend jaloers op mij. Zij is een echte kunstliefhebber en was er graag bij geweest”

  • “We hebben het zo enorm druk dat we hier eigenlijk geen tijd voor hebben, maar het leek ons heel bijzonder en we zijn toch maar gegaan”. Absoluut geen spijt van gehad!”.

Ik kijk terug op een geweldige dag. Het was fijn om iedereen weer eens in levenden lijve en in een andere setting te zien. Ik wil iedereen dan ook bedanken voor jullie aanwezigheid en betrokkenheid. En dat geldt ook voor klanten die het helaas niet lukte om aanwezig te zijn, maar die hun betrokkenheid op andere manieren lieten blijken.

Commentaires


bottom of page