top of page

Schilderij Lam Gods in Kathedraal Gent

Het schilderij 'De aanbidding van het Lam Gods' is een van de beroemdste kunstwerken ter wereld. Het is gemaakt door de gebroeders Jan en Hubert Van Eyck in de 15e eeuw en bevindt zich in de Sint Baafs Kathedraal in Gent.


Sint Baafs Kathedraal Gent
Schilderij Lam Gods in de Sint Baafs Kathedraal in Gent

Achttien panelen


Het schilderij bestaat uit twaalf panelen aan de voorzijde die verschillende taferelen uit de christelijke geschiedenis en symboliek voorstellen. Het centrale paneel toont het Lam Gods, dat zijn bloed offert voor de zonden van de mensheid. De overige zes panelen bevinden zich aan de achterkant.


Op het middenpaneel is het Lam Gods te zien

Lam Gods Gent
Middenpaneel Lam Gods

Lam Gods Gent
Paneel Rechtvaardige Rechters

Bijzondere rondleiding Kathedraal Gent


Een rondleiding met informatie over het schilderij Lam Gods is een unieke ervaring die je niet mag missen als je in Gent bent.


Met behulp van Augmented Reality beleef je een bijzondere kijk op de historische gebeurtenissen die zich rondom dit schilderij hebben afgespeeld. Wij waren heel aangenaam verrast door deze manier van rondleiden, geweldig!
Kunstroof


Op dit moment zijn 7 panelen vervangen door een kopie.

Daar merk je als toeschouwer weinig van. De originele 6 panelen bevinden zich in het restauratie atelier van het Museum voor Schone Kunsten, ook in Gent.En het 7e paneel, dat is nog steeds onvindbaar.

Dit paneel genaamd de Rechtvaardige Rechters is in 1934 destijds gestolen en nooit teruggevonden.


De kopie bevindt zich links onderaan.
Museum voor Schone Kunsten


Wij zijn na ons interessante bezoek aan de kathedraal natuurlijk direct naar het Museum gelopen, een mooie wandeling door het centrum van Gent.

En daar hebben we de originele panelen alsnog kunnen zien!


De tentoonstelling over de restauratie is nog tot 1 maart 2026 te zien.

Het Museum heeft een indrukwekkende en uitgebreide collectie. Te veel voor 1 dag! Dus we binnenkort gaan zeker weer opnieuw richting de prachtige stad Gent!


 

Websites
Bron Verslag Kunstroof:

Historisch Nieuwsblad door Ieke Schout


Tip De Vlaamse Kunstroof

Podcast door Ieke Schout en Lieke Malcorps.Comments


bottom of page