top of page

Bijzonder museum in Antwerpen

Afgelopen weekend bezocht ik het Museum Fritz Mayer van den Bergh, een kunstmuseum in Antwerpen dat de collectie van de gelijknamige verzamelaar toont. Het museum bevindt zich in een neogotisch gebouw dat speciaal voor dit doel werd ontworpen. Het museum opende zijn deuren in 1904, drie jaar na de dood van Fritz Mayer van den Bergh.


Tijdens een bezoek aan het museum kun je genieten van een rijke en gevarieerde verzameling van schilderijen, beeldhouwwerken, manuscripten, wandtapijten en andere kunstvoorwerpen uit de middeleeuwen en de renaissance.

Een van de hoogtepunten is het beroemde schilderij De Dulle Griet van Pieter Bruegel de Oude, dat Fritz Mayer van den Bergh in 1894 op een veiling in Keulen ontdekte.


Dulle Griet in een decor van bizarre elementen
Pieter Bruegel de Oude (1525?-1569): Dulle Griet


Andere bekende werken zijn Madonna met Kind van Jean Fouquet, Portret van Erasmus van Hans Holbein de Jonge en De Bewening van Christus van Quinten Massijs.

Voor mij persoonlijk was ook de collectie ivoor uit de 14e en 15e eeuw een hoogtepunt!


De objecten tonen bijbelse voorstellingen
Ivoren objecten waaronder Paxtafels


Het museum biedt ook een inkijk in het leven en de passie van Fritz Mayer van den Bergh, die als een pionier wordt beschouwd in het herwaarderen van de kunst uit de middeleeuwen en de renaissance. Hij verzamelde meer dan 3000 kunstwerken in zijn korte leven en liet een indrukwekkend cultureel erfgoed na. Zijn moeder Henriëtte van den Bergh richtte het museum op om zijn collectie te bewaren en te tonen aan het publiek.


Het Museum Fritz Mayer van den Bergh is een must-see voor liefhebbers van oude kunst en een eerbetoon aan een bijzondere verzamelaar.


Commenti


bottom of page