top of page

Ook in Oirschot: Nationale Dag van Waarde

Bijgewerkt op: 23 okt. 2022

8 oktober 2022


Van harte nodigen wij u uit op onze locatie in Oirschot aan de Markt 121-A tijdens de Nationale Dag van Waarde. Bent u benieuwd naar de waarde van een object dat u in bezit heeft? Dan kunt u het gratis laten taxeren!


Let op: 1 object per persoon, met uitzondering van juwelen.Federatie TMV


De 1e editie van de Nationale Dag van Waarde op 6 november 2021 was een succes!

Hierbij een impressie van onze ervaring, gepubliceerd op de website van de Federatie TMV (Taxateurs, Makelaars en Veilinghouders).Taxatie activiteit
Taxatie antiek schilderij en geografische kaart


Terugblik 2021

Door; Renate Meijer

“Zonder meer positief” vond Peter van Os de Nationale Dag van Waarde. Hij is derde generatie taxateur van kunst, antiek en inboedelgoederen. Zijn grootvader opende in 1918 de eerste antiekwinkel in de Bakkerstraat in Arnhem. Op het hoogtepunt zaten daar wel 50 antiquairs. Van Os nam in 1981 de zaak over van zijn vader, en sloot in 2007 (als laatste) zijn zaak. Nu werkt hij vanuit zijn huis, dat tegelijk ook zijn winkel is: ‘Mijn hele interieur is te koop!’ Op 6 november leidden hij en zijn vrouw tientallen bezoekers rond. Ondertussen deelden zij hun kennis over cultuurhistorische achtergronden en de waarde van de stukken.

Lage waarde was een opluchting


Bij dit soort speciale dagen nemen mensen vaak zelf wat mee. Deze keer zat er een interessante Japanse porseleinen Arita-vaas bij, een zilveren kan uit 1759, maar ook wat minder interessante schilderijen. Toch kon Van Os de broers met de schilderijen goed helpen. Ze vertelden dat hun vader op sterven lag. Hij had zijn acht kinderen altijd voorgehouden dat zijn schilderijen geld waard waren. Zijn zoons wilden zich voorbereiden op eventuele discussies bij de verdeling van de nalatenschap. Van Os moest ze helaas vertellen dat de doeken vooral emotionele waarde hebben.

“Je zou denken, ‘dat viel tegen’, maar eigenlijk waren ze heel erg opgelucht.” De lage waarde, verstrekt door een expert, voorkwam het gedoe binnen de familie waar de broers zo tegenop zagen. Het meest content waren ze misschien nog wel met de tip die Van Os gaf: “Val jullie vader niet meer lastig met deze kennis, ontneem hem zijn illusie niet.” Ook dát doet een goede taxateur. Van Os: “Zo kan ik mensen echt helpen in zo’n proces.”


Lees verder op de website van de Federatie TMV.
Comments


bottom of page