top of page

In verso signatuur schilderij

Een aantal kunstenaars kiezen ervoor om hun schilderijen aan de achterzijde te signeren om verschillende redenen. De plaats van de signatuur wordt ook wel aangeduid als In verso.



Signatuur op de achterzijde


Een reden hiervoor kan zijn dat de kunstenaar wil voorkomen dat de handtekening afleidt van het kunstwerk zelf. Een handtekening op de voorkant kan te opvallend of onleesbaar zijn, waardoor het de aandacht van de kijker wegtrekt van de compositie, de kleuren of de boodschap van het schilderij. Door te signeren op de achterkant, kan de kunstenaar zijn identiteit als kunstenaar bevestigen zonder het kunstwerk te verstoren.


Het kan ook zijn dat de kunstenaar de achterzijde gebruikt om herkomst en geschiedenis van het werk aan te tonen met labels, stempels of andere informatie.



Persoonlijke reden


Het kan ook zijn dat de kunstenaar een handgeschreven boodschap voor de koper op de achterzijde plaatst, om hun persoonlijke band te benadrukken.



Vincent van Gogh


Sommige kunstenaars hebben een kenmerkende manier van signeren die past bij hun persoonlijkheid of artistieke visie. Bijvoorbeeld, Vincent van Gogh signeerde meestal met alleen zijn voornaam, Vincent, om zijn eenvoud en authenticiteit te tonen. Ook symbolen, initialen, monogrammen of figuren in plaats van hun volledige naam worden gebruikt, waarmee de kunstenaar zichzelf kan onderscheiden of om een mysterie te creëren.




Motivatie


Elke kunstenaar heeft een eigen motivatie om In verso te signeren.

Het belangrijkste is dat de handtekening een manier is voor de kunstenaar om zijn werk af te ronden en te claimen als zijn eigen creatie.



Collecties


Benieuwd naar de schilderijen van Hans Keuls en Denis De Gloire?

Bekijk hier de collecties:

bottom of page