top of page

Gezien op de TEFAF: Barok schrijfkabinet

Bijgewerkt op: 17 mrt. 2023


Kollenburg Antiquairs
Op de stand bij Mischo Kollenburg | Kollenburg Antiquairs

Dit indrukwekkende barok schrijfkabinet is gemaakt in opdracht van de Duitse Graaf Eberhard Ludwig von Wurttemberg in 1714.

Het is speciaal ontworpen voor een van de kamers in het Paviljoen van Paleis Ludwigsburg.


Uitgevoerd door:

Ontwerp en lakwerk

Johan Jakob Saenger ( was actief in de periode ca 1710-1724)


Sculptures

Sebastian Zimmerman (1655-1728)


Console

De vier poten van de console hebben de vorm van Satyrs en eindigen in vier enkele geitenpoten. Deze zijn onderling verbonden door vier balken waarvan het centrale ontmoetingspunt geornamenteerde acanthusbladeren en een beugel bevat. De rok van de console is versierd met een centraal mascaronornament dat Ariadne voorstelt, geflankeerd door sierlijke acanthusbladeren op een basis van latwerk.


Kast

De rood en zwart gelakte kast is versierd met faux marmering aan de boven- en onderkant en rond de rode vlakken. De kast bevat negen zichtbare laden, die versierd zijn met zwart gelakte panelen in gebeeldhouwde lijsten van verguld hout.

In het midden van de kast bevindt zich een afsluitbare deur met een groot zwart gelakt paneel. Dit paneel is het rijkst versierd en stelt een brullende draak in een landschap voor. Onder deze deur bevindt zich de afsluitbare schrijfplank, die zich uitstrekt over de gehele breedte van de kast, waarachter zich vier kleinere zwart gelakte laden bevinden.

De zijkanten van de kast zijn versierd met één groot paneel van lakwerk, versierd met paradijsvogels.


Slot

Door de onderste laden te verwijderen, wordt het mechanisme zichtbaar waarmee alle laden erboven gelijktijdig kunnen worden afgesloten.


Website


コメント


bottom of page