Toen de Britse diplomaat Sir Michael Butler (1927-2013) begon met het verzamelen van Chinees porselein, kon hij niet vermoeden dat zijn passie zou resulteren in de belangrijkste verzameling 17e eeuws Chinees porselein ter wereld.
De verzameling omvat 800 objecten. Veruit de meeste stukken uit de verzameling zijn van extreme zeldzaamheid en uitzonderlijke kwaliteit.
In de 50 jaren dat de verzameling werd samengesteld, bouwde de Butler tegelijkertijd aan kennis en leverde daarmee een grote bijdrage aan onderzoek en kennisoverdracht in een studiegebied dat tot dan toe niet noemenswaardig vertegenwoordigd was.
De stukken werden tentoongesteld in zijn woning en later in zijn privé-museum in Dorset.
Eerste aankoop
Michael Butler kocht zijn 1e stuk in 1961. Hij was aangestoken door een bevriend echtpaar dat met regelmaat markten en veilingen afstruinde, op zoek naar nieuwe stukken. Die eerste aankoop van Butler betrof een theepot, groen geglazuurd geïnspireerd door de vorm van bamboe. Al snel bleek dat de pot naar grote waarschijnlijkheid een wijnpot betrof.
Hij legde een schrift aan om zijn aankopen en ook zijn verkopen te documenteren.
In zijn verdere verzamelcarrière bleef Butler tevergeefs op zoek naar een dergelijke pot.
Door zijn aankoop raakt Butler zeer geïnteresseerd in 17e eeuws Chinees porselein. Hij verdiepte zich speciaal in deze periode, waarover weinig bekend was.
Al snel was hij overtuigd genoeg van zijn kennis om van verschillende bronnen aan te kopen. In de jaren '60 en '70 kocht hij van handelaren en bij veilinghuizen. Ook raakte hij bevriend met andere verzamelaars en leerde over kwaliteit en marktwaarde van objecten die zijn verzameling konden aanvullen.
Een van zijn voornaamste inspiratie- en kennisbronnen was verzamelaar Gerald Reitlinger (1900-1978).
Altijd op zoek!
Zijn carrière als diplomaat bracht Butler onder meer naar Zwitserland en de Verenigde Staten. Tevens was hij adviseur van premier Margareth Thatcher.
Ook op al zijn internationale posten bleef Butler op zoek naar waardevolle objecten om zijn collectie verder uit te breiden en in balans te brengen.
In Boston vond hij in een achteraf winkeltje een Wucai Rolwagen, met een voorstelling van Liu Haichan met 3-potige pad. Het was zijn eerste aankoop van Wucai porselein uit de Shunzi periode (1644-1661). Deze periode is onderdeel van de 17e eeuwse Transitieperiode: de overgang van de Ming Dynastie (1368-1644) naar de Qing Dynastie (1644-1912).
Wucai porselein wordt gekenmerkt door de Wucai techniek, de 5 kleuren techniek.
'Leaping the Dragon Gate'
De verdere ontwikkeling die Butler doormaakte als verzamelaar, staat beschreven in de publicatie 'Leaping the dragon gate'. Het lijvige boek, bijna 4 kilo, bevat ook de beschrijvingen en afbeeldingen van de gehele collectie.
Het is het resultaat van het catalogiseren en onderzoeken van alle objecten uit zijn collectie, uitgevoerd door Butler samen met zijn dochter Katharine.
Na haar studie kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Edinburgh werkte zij met haar vader samen. Zij bestudeert en verzamelt 17e eeuws porselein en treedt daarmee in zijn voetspoor.
Rijksmuseum
Katharine Butler geeft lezingen over de collectie en haar vakgebied. Onlangs gaf zij samen met co-auteur Teresa Canepa, een zeer interessante lezing in het Rijksmuseum op uitnodiging van de KVVAAK, Koninklijke Vereniging van Vrienden der Aziatische Kunst.
Bronnen
Publicatie: Leaping the Dragon Gate
Teresa Canepa end Catherine Butler
Website KVVAK
Comments