top of page

De Waarde van Kunst

Bijgewerkt op: 1 jun.

Een blik achter de schermen bij Taxatie en Restauratie


Door Tineke Schinkel


Buren van 't Bint


Afgelopen maandag ontvingen wij een groep vrijwilligers van 't Bint. Onze zeer gewaardeerde buren! Op het programma stond een rondleiding in onze galerie langs moderne en antieke kunst. Daarna gaf Peter een lezing over de waarde van kunst.

Hoe maakt hij als RegisterTaxateur de juiste inschatting van de huidige waarde? Hij vertelde over zijn aanpak van materiaalonderzoek en liet ook voorbeelden van restauraties zien met behulp van een blauwe uv lamp.Peter met een deel van de vrijwilligers van 't Bint
Vrijwilligers van 't Bint op bezoek bij Peter van Os

Onderzoek van belang voor de waarde van kunst

 

Ook de historische achtergrond van een object is van belang. Peter benadrukte het belang van historische context, en hoe een signatuur of een scène op Chinees porselein of een schilderij kan bijdragen aan de waarde van een kunstwerk.

De markt speelt een cruciale rol in de waardering; meubelstukken die ooit kostbaar waren, kunnen nu verrassend minder waard zijn, een reflectie van de veranderende tijden.

 


Schatten en geheimen


De deelnemers waren zeer geïnteresseerd en na deze informatie ook heel benieuwd naar de waarde van het object dat men zelf had meegenomen. Uit tassen en dozen kwamen onder meer klokken, schilderijen, een houten altaarstuk en een marmeren beeld.

 

Peter onthulde de geheimen achter elk object waarbij hij de materiële samenstelling en de geschiedenis toelichtte. Dat leidde tot een waardering die, hoewel zonder grote verrassingen, een boeiend inzicht gaf in de waarde van de verborgen schatten die men bezit.Wie zijn onze buren?


Over 't Bint is veel te vertellen! Een prachtige winkel met Oirschotse streekproducten van de leden van ondernemersvereniging Land van Oirschot.

Daarnaast is 't Bint een ontmoetingsplek en een plaats voor dagbestedingsactiviteiten.

Wij doen er onze dagelijkse boodschappen: altijd groente en fruit uit het seizoen! En we kopen er altijd leuke cadootjes!
Comments


bottom of page