top of page

Top 5 verrassende Kunstboeken

Bijgewerkt op: 7 dec. 2020

Gastblog door Sophie van OsAls dochter van een kunsthandelaar voel ik me veilig rondom kunst. Ik ben niet bang om een porseleinen schaal op te pakken en te inspecteren. Mij is altijd het vertrouwen gegeven dat kunst niet alleen is om van een afstand naar te kijken. Je mag een mening vormen over een object zonder dat je daar een hele onderbouwing over geeft of kennis van hebt.

Je mag iets lelijk vinden, je mag geraakt worden, je mag er een herinnering aan overhouden. Kunst leeft!Kunst in interieur, dat spreekt aan


‘Schildert je vader dat allemaal zelf?’ vroeg een vriendinnetje toen we klein waren. Ik vond het maar een rare vraag: ‘Nee natuurlijk niet’. Maar niet voor iedereen is het concept van een kunsthandel aan huis, waarbij je verschillende soorten en stijlen kunst in een huiselijke setting ziet, een open deur. Kunst, getoond in een interieur, spreekt veel meer tot de verbeelding dan dat je door een kille, wit belichte galerie loopt in een dure straat in Amsterdam waarvan je weet dat je de hoofdprijs betaalt. 


Top 5 favoriete Kunstboeken


Naast de kunstobjecten die in de kunsthandel van mijn vader te bekijken zijn, zijn er ook veel boeken, catalogi en magazines in huis. Veel oude catalogi heeft hij inmiddels weggedaan, we leven toch in een andere wereld dan 20 jaar geleden. Maar door de boekencollectie snuffel ik regelmatig om te kijken of er nieuwe dingen te ontdekken zijn. Ik heb een selectie gemaakt van mijn 5 meest favoriete kunstboeken. 


1) Dat kan mijn kleine zusje ook - Will Gompertz


Stel je loopt in een museum en je ziet een schilderij van een zogenaamde beroemde schilder. Het kunstwerk bestaat uit een paar kleurvlakken die rommelig geschilderd zijn. Je eerste reactie is: dit vind ik lelijk. Dit had een kind kunnen maken. Maar je loopt naar het informatiebord en je leest de tekst die erbij geschreven is. Je leert over de achtergrond van het werk, over de kunstenaar en zijn intenties met het schilderij. Daardoor krijg je meer inzicht en begrijp je wellicht wat de kunstenaar probeert over te brengen. Je hoeft het werk nog steeds niet mooi te vinden, maar je ontwikkelt wel waardering.

Dit is een van de belangrijkste lessen die ik heb geleerd. Oordeel niet meteen, verdiep je eventueel in de achtergrond om vervolgens je mening te vormen. Het boek van Will Gompertz gaat verder in op dit onderwerp. De titel zegt genoeg en zal voor velen herkenbaar zijn.


2) Dichterbij - Wieteke van Zeil


Het mooie aan kunst vind ik dat je steeds nieuwe dingen blijft ontdekken. Zo zijn details van kunstwerken vaak iets wat aan je voorbijgaat. In dit boek bespreekt de schrijfster talloze kunstwerken aan de hand van een specifiek detail. Dit detail kan een symbool zijn of iets opmerkelijks waardoor je totaal anders naar het werk gaat kijken. Het is echt zo’n boek wat je er af en toe eens bij pakt om er een bladzijde van te lezen.


3) Schilderslief - Simone van der Vlugt


Sommige kunstboeken kunnen behoorlijk droog van stof zijn. Daarom vind ik het heerlijk als een historische gebeurtenis in de vorm van een roman wordt verteld. Dit boek gaat over de minnares van Rembrandt. Is het allemaal echt zo gegaan? Ach, soms is het lekker om je een beetje in de fantasie te verliezen…


4) Kunstmeisjes - Mirjam Kooiman


Kunst toegankelijk maken voor de jongere generatie is nog best een opgave. De Kunstmeisjes, drie jonge kunsthistorici, doen dit op een hele inspirerende manier. In dit boek nemen ze je mee in hun unieke kijk op de kunstwereld. Op hun blog en via Instagram geven ze tips over exposities die je niet mag missen. 


5) Het geheime leven van kleuren - Kassia St. Clair


Kunst en design is opgebouwd uit drie elementen: vorm, materiaal en kleur. Dit boek van Kassia St. Clair gaat, zoals de titel al verklapt, in op het element kleur. Het beschrijft de achtergrond van een breed palet aan kleuren. Waar zijn ze ontstaan, waarom hebben ze een bepaalde naam of hoe werden de kleuren vroeger gemaakt. Ik vind dit ontzettend interessant en pas het vaak toe in mijn werk. Of ik de Kunsthandel zal overnemen?


Ondanks dat de kunsthandel van Os al drie generaties in de familie zit, werd er van mij nooit verwacht dat ik de zaak zou overnemen. Op mijn eigen manier ben ik wel iets met kunst gaan doen. Tijdens mijn studie aan Academie Artemis in Amsterdam was kunst altijd de belangrijkste inspiratiebron voor mijn projecten. Afgelopen zomer, inmiddels drie jaar na mijn afstuderen, besloot ik dat ik meerdere getalenteerde meiden en jongens wil helpen om ook een creatieve opleiding te volgen en hun dromen waar te maken. Hiervoor heb ik een online cursus ontwikkeld waarbij elke deelnemer een gedetailleerd stappenplan volgt om een sterk en breed georiënteerd portfolio te ontwikkelen en zich voor te bereiden op de toelatingsprocedure. 

Ken je iemand die staat te popelen om zich aan te melden bij een creatieve opleiding maar niet weet waar te beginnen? Klik op onderstaande knop om geheel vrijblijvend mijn gratis Ebook ter introductie te ontvangen. Meer informatie over de online cursus vind je op mijn website: www.ateliernouveau.com


The Ultimate Guide on how to apply to Art & Design school

Comments


bottom of page