top of page

Bijzondere taxatie

Bijgewerkt op: 17 jul. 2020

Verdelen toekomstige erfenis


Het gebeurt steeds vaker dat ouders al bij leven de verdeling van hun kostbaarheden willen regelen. Het is ook echt heel bijzonder om dat samen te doen. Op de objecten kun je een markering aanbrengen om aan te geven aan wie dat later toe gaat komen.


Taxateur Kunst, antiek en inboedelgoederen
Peter van Os | Gecertificeerd Taxateur Kunst, antiek en inboedelgoederen


Verdelingswaarde


Voorafgaand aan de verdeling maak ik als RegisterTaxateur een taxatierapport. Daarin staan de verdelingswaarden van de objecten.

De verdelingswaarde is de waarde in het economisch verkeer, een uitgangspunt waarbij men tot een onderlinge verdeling kan komen.

De lijst van objecten met de verdelingswaarden in het taxatierapport is de leidraad bij de verdeling. Zo wordt voorkomen dat er onderlinge geschillen ontstaan over de hoogte van bedragen.


Hoe pak je het aan?


Gedurende de jaren heb ik al veel mooie manieren gezien waarop een familie of vriendengroep met de lijst van objecten en de verdelingswaarden samen een verdeling maakt.


Eerlijk delen


De verdeling binnen ons eigen gezin is daar een mooi voorbeeld van. Mijn vader wilde ook bij leven regelen hoe hij zijn collectie kunst, antiek en inboedelgoederen zou verdelen onder zijn kinderen. Samen met hem heb ik lijsten gemaakt van alle objecten en er een verdelingswaarde aan toegekend. Hij was immers ook RegisterTaxateur, ik heb het vak van hem in de praktijk geleerd!

Tuin Bakkerstraat Arnhem
Tuin van mijn ouderlijk huis: Bakkerstraat, Arnhem

Vervolgens mocht iedereen uitzoeken wat hij later wilde hebben. Waar er meerdere kinderen geïnteresseerd waren, werd met dobbelstenen bepaald wie welk object zou krijgen.


Met het taxatierapport hielden we bij dat iedereen objecten kreeg met een nagenoeg gelijke verdelingswaarde.


Dierbare herinnering


We hebben er een aantal zondagmiddagen aan besteed en voor ons allemaal, maar speciaal voor mijn vader, waren dat heel bijzondere dagen. Zo wist hij ook waar zijn collectie ooit terecht zou komen.


94 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page