Zelfportret Lucas Cranach de Oude

Middeleeuwse Kunst: Perfecte techniek

‘Fascination for life’.

Inderdaad, gefascineerd voor het leven! Altijd zeer onder de indruk van meesterschilder Lucas Cranach de Oude, waarvan hierboven een zelfportret. Als jonge jongen, halverwege de jaren ’60, maakte ik kennis met de werken van deze bijzondere kunstenaar. Dat was tijdens een bezoek aan het Kröller Müller Museum. Ik  herkende het werk omdat mijn oom Wim, die samen met mijn vader in de Kunsthandel aan de Bakkerstraat in Arnhem werkte, een naslagwerk had waar ik al meerdere keren in had gekeken.

Toen ik dus het echte werk in het Museum herkende, maakte het bijzonder veel indruk. Cranach schilderde levensechte portretten en prachtige naakten.

Lucas Cranach de Oude Portret van een Jurist

Portret van een Jurist, 1503

De precisie waarmee Cranach het werk had uitgevoerd, de technisch perfect uitgewerkte voile die het naakt niet zozeer bedekt, maar juist benadrukt. Deze techniek werd ook beheerst door Michelangelo, Albrecht Dürer en Caravaggio.

Lucas Cranach in Kröller Müller

Venus en Amor, Kröller Müller

Tentoonstelling Düsseldorf

Op dit moment is tot 30 juli een tentoonstelling te zien van Lucas Cranach de Oude in het Museum Kunstpalast in Düsseldorf. Daar ga ik zeker naar toe!

Een mooie recensie van Bram de Klerck stond in het NRC, de moeite waard om te lezen ter voorbereiding!

‘Fascination for life’.

Related Stories