DENIS DE GLOIRE (Belgium, 1959)

Color Constructor

‘Ik voel me geen kunstenaar, ik maak schilderijen.
Voor mij gaat het om het plezier materialen te verwerken, ermee te creëren’.

PETER’S EXPERT EYE

‘Het is alweer een paar jaar geleden dat ik voor het eerst kennis maakte met de schilderijen van Denis en met de kunstenaar zelf. Natuurlijk werd ik direct gegrepen door zijn werk en de eigen interpretatie die hij geeft aan het werk van inspiratiebron: Jackson Pollock.

Die eigen interpretatie van het zogenoemde Action Painting, dat is een belangrijk gegeven. Denis De Gloire gaat door waar Pollock is gestopt en gebruikt de mogelijkheden en middelen van de huidige tijd. De acrylverf die hij gebruikt is sneller droog dan de olieverf waar Pollock mee werkte. Daardoor is het mogelijk met grotere precisie te werken. Want Action Painting is berekend, heeft een regelmaat van horizontale en verticale drippings.

Naast Action Painting werkt Denis De Gloire ook graag met geometrische vormen. Ook deze werken zijn kleurrijk, zoals de kunstenaar zelf. Geometrie en Action Painting lijkt haaks op elkaar te staan, maar heeft uiteindelijk juist veel gelijkenis in regelmaat en werking. Het verschil zit in de uitwerking.

Een ontmoeting met Denis is altijd vol trouvailles en leert ons veel over de kunst en de kunstenaar. Het zijn altijd bijzondere dagen in zijn café in Waregem, in zijn Atelier of in onze Galerie in Arnhem-Huissen.’